Powerslam
Tussen november 2009 en december 2012 werkte de afdeling tehuis niet-werkenden van de Hagewinde uit Lokeren binnen een Europees Leonardoproject met een Bulgaarse partner (RSSPID uit Vidin, een stad in het noorden van Bulgarije) en een Ierse partner (Muiriosa Foundation uit Kildare) aan het project ‘A training in the right(s) manner’. Bedoeling was om samen een handboek te ontwikkelen voor beginnende begeleiders van mensen met een beperking focussend op een empowerende en emanciperende begeleidingsstijl.
Tijdens de aftrap van het project in november 2009 (in Vidin) werden met begeleiders en mensen met een beperking uit de drie deelnemende organisaties de krijtlijnen geschetst. Een inspirerende ervaring, maar tegelijkertijd ook de eerste bocht in het parcours: al snel werd duidelijk dat een handboek niet de juiste vorm zou zijn om ons doel te bereiken. De eerste kiemen werden gelegd voor wat we later een ‘toolbox’ zouden gaan noemen. De cliënten hadden ons in diverse workshops bijzonder duidelijk gemaakt dat begeleiders hen vooral op de ‘juiste manier’ moeten behandelen. En dat die ‘juiste manier’ niet bereikt wordt door een boekje te lezen maar misschien wel door zelf te voelen hoe het is om een persoon met een beperking te zijn. Ervaringsgerichte oefeningen dus, daaraan wilden we gaan werken.
Zoals het een Europees project betaamt werd er flink gereisd: na de start in Vidin ging het in februari 2010 naar Kildare, in mei 2010 naar Gent en daarna nog 2 kaar naar Bulgarije. Tussendoor werd er hard gewerkt. Oefeningen werden ontworpen, uitgetest, geëvalueerd en bijgestuurd. Ontelbare documenten werden heen en weer gemaild, vertaald en hertaald en opnieuw vertaald. Toen de inhoud zo goed als klaar was werden er designers op los gelaten die ons enthousiasme vertaalden in een bijzonder inspirerende vorm: de Powerslam werd geboren, een aantrekkelijke box bomvol oefeningen die focussen op een empowerende en emanciperende begeleidingsstijl.
Wat doet het materiaal?
Je vindt in de box hoofdzakelijk methodieken die mensen laten voelen hoe het is om een mens met een beperking te zijn, welke impact dat op je leven heeft, waar vooral belemmerende factoren zitten,… Het materiaal nodigt uit om stil te staan bij het eigen handelen als begeleider en legt feilloos onze blinde vlekken bloot. Het mikt op bewustwording en aanscherpen van een empowerende houding (in tegenstelling tot betuttelend, belerend, …) van de begeleider in kwestie.
Wat doet het niet? Specifieke kennis rond handicaps verstrekken. Er zit ook geen materiaal in om rechtstreeks met gebruikers te werken.
Waar bestaat het uit?
Alles is vormgegeven binnen een kaartspel waar binnen de 4 kaartkleuren specifiek rond een thema gewerkt wordt:
de ervaring van mensen met een beperking, macht en status, de goede dingen in het leven, de motivatie van de medewerker.
Je vindt in de box een handleiding (waar je o.a. op doelstellingen kunt gaan selecteren), meer dan 30 methodieken, kaartjes om binnen een methodiek te gebruiken, een usb pen met daarop digitaal materiaal.
Wat kan je er mee doen?
Je kan als coach zelf je traject samenstellen: je hebt veel keuze, kan op maat gaan werken met de groep die je voor je krijgt. In de handleiding vind je veel tips voor de coach.
Je kan zowel een eenmalige vorming als een traject van een aantal halve of hele dagen uitstippelen.
Met een aantal kleine aanpassingen kan je het materiaal ook voor een andere doelgroep gebruiken.
Je kan de Powerslam toolbox bij ons bestellen, de kostprijs is 70€.
Nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren via stien.ongena@hagewinde.be of 09/337 89 00, vragen naar Stien Ongena.