Begeleider Puberwerking

“Jaren later kwam ik een ex-Tijler tegen op straat die zijn plaats heeft gevonden in de maatschappij en met een goed gevoel terugkijkt op zijn tijd in de leefgroep!
Dan denk ik bij mezelf:
we zijn verdorie goed bezig!”

“Ik werk sinds 2016 in leefgroep Tijl, een groep van 7 jongeren met sterktes en specifieke moeilijkheden, hoofdzakelijk gedrags- en emotionele stoornissen. Het was voor mij een volledig nieuwe doelgroep, een echte sprong in het diepe maar ik voelde dat het tijd was voor meer actie, meer dynamiek. Tussen de volwassenen met ASS-problematiek, waarmee ik reeds jaren werkte, kreeg ik steeds meer het gevoel zelf mee ‘oud’ te worden.”

“Mijn eerste werkweek herinner ik me nog levendig” lacht Steve. “Meteen werd ik op de proef gesteld door de pubers. Een aantal pittige conflicten later wist ik, dit avontuur ga ik met veel goesting aan! Want ondanks de moeilijkheden kwam er met veel gasten ook een klik. Die moeilijke situaties kunnen ombuigen en ondertussen in relatie gaan met de jongeren, da’s toch de motivatie van iedere opvoeder.”

“Elke dag neem ik vanuit Gent de trein naar Lokeren. Geen filestress dus, maar even een rustmomentje om een onvoorspelbare werkdag te beginnen. Toekomen op de leefgroep bezorgt me nog steeds het gevoel van thuiskomen. Met Esme achter het fornuis, een collega-partner present, het crisisinterventieteam achter de hoek, … Het is echt ‘samen’ zorgen voor de gasten.”

“Wat onze leefgroep typeert? Ongetwijfeld de afwisseling van piek- en dalmomenten binnen de groep. Meer dan eens is het alle hens aan dek om een crisissituatie om te buigen. Op andere momenten keert de rust terug ten huize Tijl en kan je je even uitleven in de noodzakelijke administratie”, knipoogt Steve.

“Natuurlijk zijn er teleurstellingen en frustraties. De werkdruk door het nijpende tekort aan personeel bijvoorbeeld, of de ontoereikende middelen voor onze sector, … Dat kruipt niet in je koude kleren. Het is soms een kwestie van loslaten en aanvaarden dat je niet alles kunt veranderen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar ik werk binnen een geweldig team van 6 collega’s met de nodige ruimte voor eigenheid, zelfontplooiing en zelfzorg. Een mooie mix van ‘ouwe rotten in het vak’ en nieuw jong geweld die zich elke dag opnieuw samen inzetten voor wat meer ‘samenleven’.“

“Met vallen en opstaan op weg gaan met de jongeren, voor hen toch een beetje het verschil kunnen maken en vooral genieten van kleine succesjes, daar blijven we voor gaan.”

Heb jij een gezonde dosis energie, zin om bij te leren maar vooral heel veel goesting om samen met een gemotiveerd team aan te slag te gaan met onze pubers? Dan ben jij de topcollega waar we naar zoeken!