HOE MAAK JE ZELF EEN MONDMASKER ?

Professionele mondmaskers behouden we tegenwoordig het liefst voor gezondheidsmedewerkers in de strijd tegen het coronavirus. Zij hebben ze het hardst nodig. Maar zit je thuis ziek en geïsoleerd dan kan een mondmasker nuttig zijn. Als zij het zelfgemaakte masker dragen, verlaagt de kans dat ze iemand uit hun omgeving besmetten. 

Maar hoe maak je die nu zelf?

 De FOD Volksgezondheid geeft tips om (veilige) mondmaskers zelf te maken :

  • Verschillende lagen stof bieden een betere bescherming dan een enkelvoudige laag.
  • Filtermaterialen, zoals een stofzuigerzak, in het masker verwerken is een goed idee.
  • Keukenhanddoeken geven een betere bescherming dan bepaalde katoenen stoffen. Zijde en synthetische stoffen beschermen minder goed.
  • Hele dikke lagen stof maken het moeilijker om door te ademen en zijn onaangenaam om het masker voor een langere tijd te dragen. Vermijd dus dikke maskers die u meer doen zweten of jeuk geven omdat u daardoor uw gezicht (onbewust) gaat aanraken.
  • Het is essentieel de zelfgemaakte mondmaskers regelmatig te wassen op een kookprogramma (90 graden).
  • Zorg dat het mondmasker goed aansluit rond de neus en de kin, je moet met mond en neus door het mondmasker ademen.

Het patroon van het masker past op een A4-blad. Je hebt geen speciaal patroonpapier nodig. Het masker werkt ook als een “mini-kussensloop”. Onderaan zit een opening met een omslag. In die opening kan een vervangbare filter geschoven worden, zodat die mooi op zijn plaats gehouden wordt.

De linten zijn lang genoeg, zodat het masker vlot geknoopt en losgemaakt kan worden. Het afnemen van het masker kan daardoor gebeuren met de handen op een veilige afstand van het hoofd.

Tip: als je geen linten hebt of kan maken, dan kan je eventueel ook elastiek  gebruiken die wasbaar z op hoge temperatuur (90°C)

Stand van zaken:

Op nog geen week tijd hebben we al 116 mondmaskertjes gemaakt! We hebben er nog 180 om aan ons 296 mondmaskertjes te geraken.

Meer informatie over het patroon en foto’s: klik hier.